miércoles, 17 de abril de 2013

Estalvia aigua, Noticia

 Concienciació sobre l'aigua


 L'aigua ja es considera un recurs escàs, i com a tal està al punt de mira dels negocis de grans multinacionals. Com altres recursos, la seva alta explotació representa un fort impacte sobre el medi ambient i sobre les persones. El control de l'aigua s'ha convertit, injustament, en font de conflictes que comunitats i pobles sencers estan patint.


Aigua, un bé escàs

L’aigua, un bé escàs

Diuen que l’aigua és vida i, certament és així. L’aigua proporciona el necessari per poder subsistir, és vital per a la vida; es diu que una persona humana pot aguantar fins a set dies sense menjar res però, no podria aguantar més de 48 hores sense veure ni una gota d’aigua. Així doncs l’aigua és un bé que cal que conservem.
Vivim en un món on cada dia es malgasten milers de litres d’aigua i a més sense cap mena de preocupació però, cal replantejar-nos sèriament que estem fent amb l’ús d’aquest recurs que malgastem dia sí dia també, i això, no pot ser sostenible.
Sabem que estem rodejats d’aigua però un 97% de l’aigua és salada, per tant, només un 3% de l’aigua del planeta és dolça i no tota es troba disponible per als éssers vius: un 79% de l’aigua dolça es troba emmagatzemada en forma de gel, a les glaceres i casquets polars, un 20% de l’aigua dolça és aigua subterrània, i només un 1% de l’aigua dolça total forma el vapor d’aigua de l’atmosfera, els rius i els llacs,  ’única aigua que poden utilitzar fàcilment els éssers vius que viuen als continents.
 No obstant això, aquesta aigua no sempre està ben repartida, més aviat no ho sol estar. Mentre uns països la malgasten, altres es moren de set. Els països més benestants, els desenvolupats, tenen grans quantitats d’aigua dolça que sovint malbaraten. Els casos més alarmants que es porten a terme, són els de l’ús de l’aigua de les fonts, o  per a regar camps de golf o grans jardins i sovint, ubicats en zones on no és molt propici que plogui. Aquesta aigua, per tant, s’està malgastant mentre que podria servir per cobrir les necessitats bàsiques en altres països. L’aigua hauria de ser repartida més equitativament i sobretot l’hauríem de fer servir responsablement ja que és un bé escàs i el més important, no a l’abast de tothom.
Ara més que mai, amb el canvi climàtic al damunt i amb la conseqüència de la disminució de les pluges que causarà que les necessitats d’aigua siguin cada vegada més grans, cal que prenguem més consciència que mai de que l’aigua és un bé natural escàs que no podem usar a la babalà. Els recursos són limitats, només un ús racional de l’aigua pot permetre que l’activitat de les persones i el desenvolupament siguin compatibles amb els recursos existents.
L’aigua és necessària per tots els éssers vius de la Terra, des de l’insecte més petit fins a la balena més gran per tant, si no ens volem carregar el planeta, cal que modifiquem les nostres conductes diàries d’ús de l’aigua per tal que tots en puguem gaudir.

Videos de l'aigua

http://www.youtube.com/watch?v=Lfgip2eP9NE

Usos de l'aigua

Usos de l'aigua: Industrial, domèstic i agrícola

 
A la figura 11 es mostra com s’utilitza l’aigua en l’àmbit mundial i els serveis que proporciona el seu ús.
 
 
 11b


formatges aigua
Figura 12. L’extracció anual d’aigua dolça segons sectors l’any 2000. Font: AQUASTAT, 2006



Tal com es mostra a la figura 12, un 70 % de l’extracció d’aigua dolça que es fa per a ús humà es destina al sector agrícola. Per la seva banda, la indústria es porta un 20 % i l’ús domèstic, un 10 %. A l'Àfrica (figura 13), continent amb països d’ingressos baixos, augmenta el percentatge del sector agrícola; en canvi, a Europa (figura 14), continent amb països d’ingressos alts, és el sector industrial el que predomina.
 
 
 
 15
 
                                                                                                 
 Figura 13. L’evolució de l’ús mundial de l’aigua per sectors. Font: Shikolomanov, 1999 en Vital Water Graphics UNEP, 2008
 
Tal com mostra la figura 13, la prioritat de l’ús de l’aigua en el sector agrícola es mantindrà en els propers anys, seguida primerament pel sector industrial i en segon lloc, pel sector domèstic. És interessant observar les tres tendències, ja que totes s’assimilen a una corba exponencial.
 
Ús agrícola
 
La principal font de subministrament d’aliments al món.
 
En la història de la humanitat sempre s’ha utilitzat l’aigua d’una forma prioritària.
 
L'aigua extreta per regar representa el 10 %; la resta, el 90 %, prové directament de les pluges.
 
La sobreexplotació, la salinització i les tècniques no adequades són habituals en aquest sector.
 

El principals reptes de futur són:
 
• No incrementar la superfície de regadiu.

• Implementar noves tècniques de reg adaptades a l’entorn.

• Produir més amb menys.

• Canviar de mentalitat.

• Adequar els conreus a les característiques del sòl.
 
Ús industrial
 
 
La indústria requereix recursos suficients d’aigua com a matèria primera.
 
L'aigua s’utilitza a la majoria de processos industrials:
 
 
• Refrigeració.
• Transport de substàncies.
• Neteja.
• Dissolució de matèries.
• Dilució.

Una vegada l’aigua és utilitzada, es converteix en aigua residual, en general contaminada.

Els principals usuaris són les centrals tèrmiques i les nuclears.
 
La demanda d’energia al món, especialment d’electricitat, s’està incrementant al segle XXI.

L’energia hidràulica és la font d’energia renovable més utilitzada. Representa el 19 % de la producció elèctrica mundial.
 
 
Ús domèstic
 
 
L'ús domèstic varia molt segons la regió que s’analitzi: des dels 787 litres per persona i dia al Canadà, fins als 3,6 litres per persona i dia a Somàlia. La recomanació dels experts és de 100 litres per persona i dia.
 
Als països en desenvolupament, són les dones les responsables de transportar l’aigua, tasca que de vegades les obliga a fer grans desplaçaments.
 
 
 

Notícies


MOTOR
ESPAÑA | 17.04.2013 | 08:35 MOTOR VEHÍCULO ELÉCTRICO

Un 28 % de los conductores españoles dispuesto a comprar un coche eléctrico

Madrid, 17 abr (EFEverde).- De los conductores españoles, sólo un 28 % estaría dispuesto a comprar un coche eléctrico en el medio plazo de los dos próximos años, según una encuesta de Yahoo en cinco países europeos (España, Francia, Italia, Alemnia y Reino Unido), los cinco principales mercados automovilísticos

 

Aunque esta posibilidad se considera baja respecto a la aceptación del coche eléctrico por parte de la sociedad, este registro está por encima de la media de estos países, que es de un 23 % y es el segundo registro más alto, detrás del 34 % de Italia.
Yahoo considera una paradoja que los países más supuestamente comprometidos con el medio ambiente son los que muestran la menor disposición a la adquisición de este vehículo limpio.
Así, en Francia solo expresa la decisión un 22 %, en Gran Bretaña un 17 % y en Alemania un 13 %.
Lógicamente, el argumento más poderoso de razón de compra de un vehículo eléctrico se da en el consumo, muy por encima del confort y de precio.
Entre los aspectos más negativos que desaniman a los usuarios a la compra del eléctrico están los relativos a la carga de los coches, pues un 48 % de los encuestados afirma que "es complicado cargarlos, por la dificultad de encontrar puntos de carga", y un 34 % se queja de que haya que "cargarlos con demasiada frecuencia.
En el contexto del desánimo estos factores superan al de los altos precios de este tipo de vehículos. EFE

Energies renovables vídeo

http://www.youtube.com/watch?v=-Ygrah6u59Y

viernes, 12 de abril de 2013

Recursos energètics i tipus

Es considera recurs energètic tota aquella substància sòlida, líquida o gasosa, de la qual podem obtenir energia a través de diversos processos. L'ampli grup de substàncies que conformen el conjunt dels recursos energètics pot ser agrupat en dues categories generals en funció del seu procés de formació i de la seva disponibilitat.

Els recursos no renovables: són tots aquells recursos que es troben en una quantitat limitada al planeta, per tant amb el temps poden acabar desapareixent al conformar un sistema en què només hi ha sortides per despesa, i cap entrada posat al fet que la majoria d'aquests recursos s'originen per l'acció dels agents geològics interns i per tant la seva síntesi és extremadament lenta, la qual cosa origina que la seva taxa de consum sigui molt superior a la seva taxa de síntesi, la qual cosa els converteix en alguna cosa limitat.

Combustibles fòssils: el petroli, el carbó i el gas natural.

Combustibles nuclears: urani o el plutoni

Recursos renovables: solar, eòlica, hidràulica, geotèrmica.